Mijn kind moet een bril… en nu? Voor veel ouders is het even schakelen als blijkt dat hun zoon of dochter een bril nodig heeft. Natuurlijk is het in de eerste plaats een medisch hulpmiddel, maar een kinderbril moet ook comfortabel zijn, tegen een stootje kunnen én er leuk uitzien.
Gelukkig zijn kinderbrillen tegenwoordig net zo gevarieerd als de kinderen die ze dragen. Van kleurrijk en speels tot stijlvol en ingetogen – er is voor elk kind iets passends te vinden. In deze blog geven we je praktische tips voor het kiezen van een bril waar je kind én jij blij van worden.
Een goede pasvorm is essentieel
Een goed passende bril is niet alleen belangrijk voor het zicht, maar ook voor het draagcomfort. Als een bril knelt of afzakt, zal je kind hem sneller afzetten – en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Let bij het passen van een kinderbril op de volgende punten:
- Breedte van het montuur: De bril moet mooi aansluiten op het gezicht.
- Neusbrug: Bij kinderen is deze vaak nog niet volledig ontwikkeld. Een montuur met goede ondersteuning of zachte neuspads is dan belangrijk.
- Veren (de pootjes): moeten goed achter de oren vallen, zonder te drukken.
- Verstelbaarheid: Brillen met flexibele of verstelbare onderdelen zorgen voor een betere pasvorm, ook als je kind groeit.
Een opticien kan precies beoordelen of een montuur goed zit en deze perfect afstellen.
Welk materiaal is het meest kindvriendelijk?
Kinderbrillen zijn er in verschillende materialen, en elk type heeft zo z’n voordelen. Hieronder zetten we de sterke punten van de drie meest gebruikte materialen op een rij:
Materiaal | Voordelen |
Kunststof | Lichtgewicht – Comfortabel – Veel kleuren en vormen beschikbaar |
Metaal | Duurzaam – Verstelbare neuspads zorgen voor goede pasvorm |
Flexibel kunststof | Superbuigzaam – Breekt nauwelijks – Ideaal voor kinderen die veel bewegen |
Welk materiaal het beste past, hangt af van de levensstijl van je kind én persoonlijke voorkeur.
De juiste glazen: bescherming en comfort
Bij een kinderbril zijn de glazen minstens zo belangrijk als het montuur. Gelukkig zijn er vandaag de dag allerlei opties die het comfort verhogen en de ogen beschermen.
De keuze voor de glazen hangt af van de levensstijl en gewoontes van jouw kind.
Enkele veelgekozen opties:
- Krasbestendige coating: verlengt de levensduur van de glazen.
- Ontspiegeling: voorkomt hinderlijke reflecties, zeker bij gebruik op school.
- UV-bescherming: beschermt jonge ogen tegen schadelijke zonnestralen.
- Blauwlichtfilter: vooral interessant bij veel schermgebruik.
Leeftijd en levensfase bepalen de keuze
Wat kinderen nodig hebben, verandert met de jaren. De eisen die een peuter stelt aan een bril zijn anders dan die van een tiener. Een bril die past bij de levensfase vergroot de kans dat je kind hem met plezier draagt.
- 2-6 jaar: Brillen moeten vooral stevig, licht en comfortabel zijn. Speelse kleuren helpen bij het graag dragen van de bril.
- 6-10 jaar: Kinderen willen zelf meebeslissen. Brillen mogen opvallend of juist neutraal zijn – als ze maar lekker zitten. Functioneel en stijlvol.
- 10+ jaar: Tieners worden modebewust en kiezen graag zelf een model dat bij hun stijl past.
Laat je kind meebeslissen over het montuur
Als een kind zich goed voelt met zijn bril, zal hij die ook graag dragen. Daarom is het slim om je kind te betrekken bij het uitzoeken van een montuur.
Laat je kind verschillende modellen passen, geef ruimte voor persoonlijke voorkeuren en leg eventueel uit waarom bepaalde brillen beter passen. Samen kiezen verhoogt de kans op succes én het zelfvertrouwen van je kind.
Bij Van Roosmalen maken we van het brillen passen graag een leuke ervaring. We nemen de tijd, geven eerlijk advies én hebben een ruime collectie kinderbrillen die leuk zijn om te dragen. Of het nu gaat om de eerste bril of een nieuwe look, we nemen de tijd om jullie goed te adviseren.
Loop gerust bij ons binnen aan de Vriesestraat in Dordrecht. We hebben een mooie selectie kinderbrillen van Milo&Me (speels en buigzaam) en BBig Eyewear (stijlvol in kindermaat), en helpen je kind met het vinden van een bril die écht past.
Lees meer van onze blogs
Nachtbril voor autorijden: werkt het echt?
Zodra de dagen korter worden en het eerder donker is, merken veel mensen dat autorijden ineens een stuk minder prettig voelt. Koplampen verblinden, verkeersborden zijn minder goed zichtbaar en het lijkt alsof je ogen zich niet snel genoeg aanpassen aan de duisternis....
Bijziendheid bij kinderen: wat je als ouder moet weten
Dat steeds meer kinderen bijziend worden, is inmiddels geen nieuws meer. Toch is het voor veel ouders lastig om te herkennen wat er precies aan de hand is en wanneer het tijd is om actie te ondernemen. Bijziendheid – ook wel myopie genoemd – komt bij kinderen steeds...
Wennen aan lenzen met cilinder: hoe lang duurt het en wat kun je doen?
Het dragen van lenzen met een cilinder, ook wel torische lenzen genoemd, kan in het begin even wennen zijn. De gewenningsperiode varieert per persoon, maar duurt in de regel iets langer dan bij gewone (sferische) lenzen. In dit artikel bespreken we wat torische lenzen...