Sommige mensen rekken weleens de draagtijd van hun maandlenzen op. Gewoon om kosten te besparen of uit gemak. Herkenbaar misschien? Maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? In dit artikel ontdek je wat er gebeurt als je maandlenzen langer draagt, wat de risico’s zijn en hoe je jouw ogen gezond houdt. Want uiteindelijk wil je natuurlijk blijven genieten van scherp zicht én gezonde ogen.
Wat zijn maandlenzen?
Om te beginnen is het verstandig om eerst te kijken wat maandlenzen nu eigenlijk zijn.
Maandlenzen zijn zachte contactlenzen die je maximaal dertig dagen draagt. Na deze periode moeten ze worden vervangen door een nieuw paar lenzen, ongeacht of je ze iedere dag hebt gedragen of alleen af en toe.
Deze lenzen zijn ontworpen om gedurende één maand voldoende zuurstof door te laten en comfortabel te blijven zitten. Maar na die periode neemt de kwaliteit van de lens af. Ze kunnen minder zuurstof doorlaten en vuil of bacteriën gaan zich makkelijker ophopen. Daarom zit er een duidelijke limiet op hoe lang je maandlenzen mag dragen.
Wat als je maandlenzen langer draagt dan aanbevolen?
Het klinkt misschien verleidelijk: maandlenzen 2 maanden dragen, of zelfs langer. Maar wat gebeurt er als je maandlenzen langer draagt dan bedoeld?
Dit zijn de risico’s:
- Ophoping van eiwitten en vetten op de lens, wat kan leiden tot wazig zicht en irritatie
- Verminderde zuurstofdoorlaatbaarheid, waardoor je hoornvlies niet genoeg zuurstof krijgt
- Droge of geïrriteerde ogen, omdat oude lenzen minder comfortabel worden
- Verhoogd risico op infecties, zoals een hoornvliesontsteking (keratitis)
- Schade aan het hoornvlies, met mogelijk blijvende gevolgen voor je zicht
In het ergste geval kunnen deze complicaties leiden tot ernstige oogproblemen die blijvend zijn. Lenzen te lang dragen is dus echt een risico dat je niet moet nemen.
Waarom dragen sommige mensen hun maandlenzen toch langer?
Er zijn dus veel mensen die hun maandlenzen weleens langer dragen dan de aanbevolen draagtijd. Meestal met goede bedoelingen, maar het is belangrijk om stil te staan bij de mogelijke risico’s.
Soms gebeurt het uit kostenoverwegingen, omdat het aantrekkelijk lijkt om minder vaak nieuwe lenzen aan te schaffen. In andere gevallen is het simpelweg een kwestie van vergeten: in alle drukte weet je niet meer precies wanneer je de lenzen voor het laatst hebt vervangen. Ook komt het voor dat mensen hun lenzen niet dagelijks dragen en denken dat ze daardoor langer meegaan.
Een keer te laat vervangen is niet direct schadelijk – net zoals een keertje je tanden overslaan – maar als het een gewoonte wordt, kan dit op termijn serieuze schade aan je ogen veroorzaken.
Tips om te weten wanneer je je maandlenzen moet vervangen
Natuurlijk is de makkelijkste manier om een vaste dag te kiezen voor het vervangen van je lenzen, bijvoorbeeld elke 1e van de maand of zet een melding in je (telefoon-)agenda.
Twijfel je of het soms eerder tijd is om je maandlenzen te vervangen? Let dan op deze signalen:
- Je ogen voelen droog of geïrriteerd aan
- Je hebt lichte roodheid in je ogen
- Je ziet wazig, ondanks dat je lens schoon lijkt
- De lenzen voelen oncomfortabel of schuiven over je oog
- Bovenstaande symptomen verdwijnen niet als je de lenzen extra poetst op de hand
Iedereen heeft weleens een periode dat het wat minder fijn gaat met de maandlenzen, bijvoorbeeld door hooikoorts of een flinke verkoudheid. Je maandlenzen zullen dan minder prettig aanvoelen en het kan helpen om de lenzen dan eerder te vervangen. Gebeurt dit vaker? Raadpleeg dan je lenzenspecialist en plan zo nodig een controle.
Geef je ogen voldoende rust (en zorg voor een goede bril!)
Het is niet alleen belangrijk om je lenzen op de juiste manier te dragen, maar ook om je ogen af en toe rust te geven. Dat betekent: niet altijd vertrouwen op je lenzen. Zorg daarom dat je een comfortabele, goed passende bril hebt die je kunt dragen op momenten dat je ogen wat extra aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld als je thuis bent en je ogen wilt laten bijkomen, als je last hebt van droge of vermoeide ogen, of bij een oogontsteking waarbij lenzen even geen goed idee zijn. Ook ’s avonds of tijdens lange uren achter een beeldscherm kan een bril prettiger zijn. Zo geef je je ogen de pauze die ze nodig hebben én voorkom je overbelasting. Je ogen zullen je er dankbaar voor zijn.
Houd je aan de draagtijd van je maandlenzen voor gezonde ogen
Nog even op een rij: maandlenzen langer dragen dan de aanbevolen tijd kan leiden tot irritatie, infecties en in extreme gevallen zelfs blijvende schade aan je ogen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te besparen of even te wachten met vervangen, zijn gezonde ogen echt niet te koop.
👉 Houd je aan de draagtijd van je maandlenzen en geef je ogen de zorg die ze verdienen. Twijfel je? Kom langs voor advies of een controle, zodat je zeker weet dat je verantwoord bezig bent!
Lees meer van onze blogs
Wennen aan lenzen met cilinder: hoe lang duurt het en wat kun je doen?
Het dragen van lenzen met een cilinder, ook wel torische lenzen genoemd, kan in het begin even wennen zijn. De gewenningsperiode varieert per persoon, maar duurt in de regel iets langer dan bij gewone (sferische) lenzen. In dit artikel bespreken we wat torische lenzen...
Lenzencontrole, hoe belangrijk is dat nu echt?
Veel mensen dragen dagelijks contactlenzen zonder erbij stil te staan dat hun ogen veranderen. Sterker nog, niet iedereen weet dat het belangrijk is om regelmatig een lenzencontrole te laten doen. Zonde, want een goede lenscontrole voorkomt vervelende klachten en...
Is uv-licht schadelijk voor je ogen?
UV-straling is overal om ons heen, zelfs op bewolkte dagen. Hoewel veel mensen zich bewust zijn van de gevaren van uv-straling voor de huid, wordt de impact op de ogen vaak onderschat. Langdurige blootstelling aan uv-licht kan ernstige oogproblemen veroorzaken. Het is...